6 Ağustos 2021 Cuma

Batı Anadolu’da Siyahlara Bakış-1


Batı Anadolu’da siyahlara bakışın belleksel perspektifinden bahsedeceğim size, Kendi hikayemden bahsedeceğim.



Babam Hüseyin ama Arap değil! Küçük bir kız çocuğuydum 5-6 yaşlarında olmalıyım, O gün kapının önünde oynarken iki yaşlı amca geldi ve bana dediler ki : Arap Hüseyin’in evi burası mı ben de onlara dedim ki :babam Hüseyin ama Arap değil! sonra dönüp baktığımda, Babam içerden geldi ve amcalarla konuşmaya başladı. Böylece anladım ki babam Arapmış.  Sonra bana dediler ki, O tarlada daha çok çalıştığı için güneşin altında o yüzden daha koyu tenli olmuş ve Arap olmuş diyerek beni teskin etmeye çalışmışlardı. Ama buna niye öfkelendiğimi ve kızdığımı anlayamamıştım.



 -Ta ki 20- 25 yıl sonrasına kadar bu Araplık mevzuu bizim ailenin içinde hep devam eden bir hikaye oldu.Çünkü biz renkli bir aileydik. annemin babası Arnavuttu. Arnavutlar vardı,  karadenizliler vardı yörükler vardı , yani her renkten insan vardı, kuzenlerim arasında kızıl, sarışın, esmer ve ben biraz daha koyu esmer.


- Ta ki 20-25 yıl sonra Ege tarih bölümünde okuyordum; O gün biz ders işliyorduk, Mısır Valisi Mehmet Âli Paşa’nın isyanını işliyorduk. O dönem 1820’li yıllar anlatılıyordu derste. Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın Afrikalı bir orduyla birlikte Adana’ya geldiğini ve Akdeniz’e kadar uzanan bir bölgeyi kontrol altına aldığını öğrenmiştim. Yanıt buradan gelmişti “Afrikalı bir ordu!”  Mehmet Âli Paşa’nın Sudanlı askerlerden bir ordu oluşturduğunu biliyorduk. O zaman öğrenmiştim. Bu öğrendiğim şey: Babamın anneannesi Kuzguni Arap Kara Ayşe’nin bir Afrikalı olduğu idi. Onun hakkında bildiğimiz ise: Sudan’dan Mısır’a pamuk işçisi olarak geldiği bir oğlan kardeşiyle birlikte daha sonra n Adana’ya geldiği ve kardeşi burada sıtmadan öldükten sonra Nazilli‘nin bir köyü arpaza geldiydim ama buraya nasıl geldiğini bilmiyordum evet kara Ayşe’nin Arap Hüseyin’in ve benim kim olduğumuzu anlayabilmen için Afrikalıların tarihini Anadolu’da ve Mısır’da kurulan devletlerin tarihi Akdeniz’in politik güç dengelerini ve onlarca yüzyıl içinde değişen inanç sistemlerini anlamak ve öğrenmek zorundaydım artık


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder